Blues

Blues är en musikgenre, en känsla och ett sätt att dansa.

Vilket sätt du väljer att dansa på beror främst på vilken typ av bluesmusik som spelas. Dansstilen, som till mångt och mycket har kvar sina afroamerikanska rötter, skapas utifrån den typ av bluesmusik som spelas och kan dansas såväl i par som på egen hand. Juking, ballrooming och slow drag är några av bluesens sub-genrer; alla dessa stilar går under namnet blues. Den gemensamma nämnaren är främst kommunikationen med din danspartner, viktförflyttningen och kontakten med musiken.

Det finns inte en rad olika turer som utgör bluesdans utan det handlar om ett samspel mellan dessa element och din egen tolkning av, och känsla för, musiken som spelas. Man kan säga att blues blir blues först när du plockar in dina känslor i dansen och uttrycker dessa tillsammans med din danspartner. Bluesmusik förknippas ofta med känslor såsom sorg och vemod, men dansen kan egentligen uttrycka allt från ilska och saknad - till glädje och lust.

Låter det komplicerat? Det är just det det inte är! Det finns en stor variation i stilar och stora möjligheter att hitta något som passar just dig. Vi brukar erbjuda antingen nybörjarkurs eller fortsättningskurs i parblues samt soloblues för alla nivåer. Se under "Samtliga aktuella kurser" för att se vilka kurser som finns tillgängliga just nu.

Inga aktiviteter eller artiklar hittade

Nybörjarkurs
Detta är en kurs för dig som antingen inte dansat blues alls, eller om du dansat men vill gå mer på djupet, bli mer kreativ på dansgolvet och medveten om kroppens interaktion med musiken och partnern.Vi kommer att gå igenom grunderna för bluesdans, tekniken bakom förning/följning, klassiska turer, improvisation och inte minst musikaliteten och känslan i bluesdansen! I denna kurs kommer vi fokusera på blues som pardans men även ta in solo-rörelser för att utveckla kroppsspråket. Vi kommer att söka efter kontakten med din partner, med dig själv och med musiken.

Fortsättningskurs
I denna kurs kommer vi fokusera på blues som pardans men även ta in solo-rörelser för att utveckla kroppsspråket. Vi kommer att söka efter kontakten med din partner, med dig själv och med musiken. Vi går igenom grunderna för bluesdans, tekniken bakom förning/följning, klassiska turer, improvisation och inte minst musikaliteten och känslan i bluesdansen!
Du har fullföljt nybörjarkurs eller motsvarande. Du kan grundläggande förar- eller följarteknik, du har testat improvisation, och du kan anpassa din dansstil till olika typer av bluesmusik.
 

Men hur ser det ut då? Vi har samlat några exempel som på ett ungefär beskriver de olika stilarna.

Justin Riley & Ruby Red              Ballroom: BluesShout 2009

Showcase: Vicci & Adamo            Solo: Rose City Blues 2015