Balboa

Balboa är en dans från 30-40-talet som växte fram på den amerikanska västkusten. Den har ett eget grundsteg, men dansas till samma musik som Lindy Hop, vilket gör det enkelt att mixa danserna. Balboa dansas till alla tempon, men ofta i lite högre tempo än Lindy Hop.

Fram tills tidigt 2000-tal var Balboan så gott som ickeexisterande utanför Los Angeles, men på bara ett decennium har dansen hunnit sprida sig över hela världen. I Stockholm finns det en liten men aktiv scen med Balboadansare, med återkommande danskvällar dedikerade till dansen, utöver alla de vanliga swingkvällarna där det självklart också går utmärkt att dansa Balboa.

Är du intresserad av att lära dig mer om Balboans historia föreslår vi att du börjar på denna sida för en översikt skriven av Bobby White som är en internationellt erkänd Balboainstruktör.

Balboa
Start Dag & tid Pris Ledare    
Balboa Nivå 1
Tors 17.30-18.40 8 ggr. Start 28/10.
Ledare Andreas, Olga.
28/10 Tors 17.30-18.40 8 ggr 1000:- Andreas, Olga Info/Boka
Balboa Nivå 2
Tors 18.45-19.55 8 ggr. Start 28/10.
Ledare Olga, Andreas.
28/10 Tors 18.45-19.55 8 ggr 900:- Olga, Andreas Info/Boka
Balboa Nivå 3
Tors 20.00-21.10 8 ggr. Start 28/10.
Ledare Andreas.
28/10 Tors 20.00-21.10 8 ggr 900:- Andreas Info/Boka

Nivå 1
Denna första nivå i balboa riktar sig till dansare som antingen är helt nybörjare eller som har lite erfarenhet av balboa. Vi går igenom grundkunskaperna, dvs grundsteg och de vanligaste ad libsen (t.ex. scoots och paddles), samt de vanligaste turerna i bal swing: throw-outs, ut 'n' ins, lollies. Att bygga samman figurerna med hjälp av olika övergångar är också ett centralt tema.

Nivå 2
På Nivå 2 i balboa får eleverna fördjupa sig i teman de redan stött på, samt lära sig nya koncept och figurer inom balboan. Massor av roliga balswingturer samt pure bal – finesser lärs ut. Stort fokus läggs också på föra-följa samt teknik i figurer och fotarbete. Ett ytterligare mål med kursen är att få flyt i dansen och komma upp i lite högre tempon. För att gå Nivå 2 måste du fått godkänt på SSS audition.

Nivå 3
Denna högsta nivå syftar till att utmana de dansare som varit med ett tag och har en del erfarenhet. Det kan vara dansare som ägnat sig åt balboa i många år och som vill fortsätta att utveckla sin dans. Det kan också vara elever som dansat mycket annat och som snabbt tagit till sig balboan. Innehållet på denna nivå kommer variera utifrån vem som håller kursen, men de teman som presenteras kommer vara inspirerade av den internationella balboascenen, där man hela tiden söker nya perspektiv och individuell styling inom dansen. För att gå Nivå 3 måste du fått godkänt på SSS audition.